Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych. 

Składniki

  • 150 g ryżu długoziarnistego

  • 2 czerwone papryki

  • 150 g gotowanej szynki

  • 100 g mrożonego groszku

  • 3 jajka (wielkość M)

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • 80 g Gouda co najmniej 45% tłuszczu

  • do smaku: sól, pieprz, papryka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Przekrój paprykę na pół, usuń białe gniazda nasienne. Następnie opłucz strąki, osusz i pokrój w kostkę. Pokrój również szynkę.

  • Odcedź ryż na sicie. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką, groszkiem i kostkami szynki. Naprzemiennie umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

  • Jajka ubij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Tą miksturą polej ryż w naczyniu. Zetrzyj goudę i posyp wierzch zapiekanki.

  • Wstaw do piekarnika do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 35 minut.

  • Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki i podawaj od razu.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5