Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kawałeczki białej ryby, aromatyczne pieczarki, spora garść szpinaku - wszystko połączone delikatnym jajecznym omletem

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami to smaczne danie jednogarnkowe. Właściwie to danie z jednej patelni. Pod warunkiem, że jest wystarczająco głęboka. Połączenie niewielkiej ilości białej ryby, grzybów, ryżu i masy jajeczno-śmietanowej zamienia to proste danie w prawdziwą ucztę Lukullusa. Wasza rodzina pokocha to danie od pierwszego kęsa. 

Składniki

  • 6 jajek

  • 200 ml śmietany 18%

  • 200 g białej ryby

  • 150 g pieczarek

  • 1 paczka szpinaku baby

  • 1 torebka ryżu lub 100 g suchego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu. 

  • Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki. 

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać pokrojone pieczarki, smażyć 2-4 minuty.

  • Następnie dodać kawałki ryby, smażyć 1-3 minuty. Dodać szpinak i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 

  • Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość. 

  • Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.

  • Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5