Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

2021-03-29
Frittata ze szparagami i ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Frittata ze szparagami i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować bardzo szybko. Szparagi, pierś kurczaka i ryż połączone jajeczno-śmietanową masą zamienią waszą kolację lub szybki południowy posiłek w prawdziwą ucztę smakoszy. Frittatę, jak każdy omlet, zazwyczaj robi się na patelni, ale można wszystko przygotować wcześniej i przełożyć do naczynia do zapiekania. A przed samym zapieczeniem zalać jajeczną masą. To sprytny sposób nie tylko na połączenie ryżu i szparagów, ale także na wykorzystanie innych składników. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 pierś kurczaka (pojedyncza)
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 torebka ryżu lub 100 g suchego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu. 
  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać łykowate końcówki, łodygi pokroić w poprzek na niewielkie kawałki. 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać kawałki piersi kurczaka, smażyć do zrumienienia. Dodać szparagi i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 
  • Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość. 
  • Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
  • Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.