Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frittata ze szparagami i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować bardzo szybko. Szparagi, pierś kurczaka i ryż połączone jajeczno-śmietanową masą zamienią waszą kolację lub szybki południowy posiłek w prawdziwą ucztę smakoszy. Frittatę, jak każdy omlet, zazwyczaj robi się na patelni, ale można wszystko przygotować wcześniej i przełożyć do naczynia do zapiekania. A przed samym zapieczeniem zalać jajeczną masą. To sprytny sposób nie tylko na połączenie ryżu i szparagów, ale także na wykorzystanie innych składników. 

Składniki

  • 6 jajek

  • 200 ml śmietany 18%

  • 1 pierś kurczaka (pojedyncza)

  • 1 pęczek szparagów

  • 1 torebka ryżu lub 100 g suchego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu. 

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać łykowate końcówki, łodygi pokroić w poprzek na niewielkie kawałki. 

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać kawałki piersi kurczaka, smażyć do zrumienienia. Dodać szparagi i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 

  • Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość. 

  • Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.

  • Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0