Sycąca zapiekanka ryżowa z dynią i pieczarkami

Sycąca zapiekanka ryżowa z dynią i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycące danie na jesień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka ryżowa z dynią i pieczarkami to sycąca potrawa. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Pyszne skojarzenie ryżu, dyni, pieczarek i przyprawy curry, które pokocha cała twoja rodzina. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy curry. Można to zrobić dzień wcześniej. Ryż wymieszać z połową startego sera.

  • Cebulę obrać, pokroić drobno. Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na połówki, ćwiartki lub w plasterki.

  • Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać dynię i pieczarki. Smażyć, aż część sosu odparuje.

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ryżu, wyrównać.

  • Następnie wyłożyć usmażoną dynię i grzyby, zachowując 2 łyżki warzyw do dekoracji, przykryć resztą ryżu. Posypać tartym serem i na wierzchu ułożyć pozostawione kawałki dyni i pieczarek.

  • Zapiekać w 200°C przez 15 minut.

Więcej przepisów z dynią w roli głównej:

Dynia pieczona w piekarniku

Dynia duszona w pomidorach

Dynia nadziewana ryżem

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7