Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami

2021-03-29
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i cukinią
Autor: Shutterstock Trzy składniki: ryż, tuńczyk i cukinia, a efekt oszałamiający smakiem
łatwy
45 min
4

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i cukinią to zdrowy posiłek na każdą okazję. Zapieczony ryż z tuńczykiem i soczystą cukinią syci na długo. Prawdziwie komfortowe danie dla każdego. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne. 

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu
  • 3 cukinie lub 2 kabaczki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (razem około 250 g ryby)
  • 150 g żółtego sera startego
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 
  • Cukinie pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć z zalewy.
  • Do miski wrzucić ryż, tuńczyka i połowę startego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać.
  • Połowę mieszaniny ryżu i dodatków przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem. Wyrównać i ułożyć połowę plastrów cukinii. Ponownie wyłożyć mieszaninę ryżu, wyrównać i przykryć pozostałymi plastrami cukinii. Wierzch posypać tartym serem.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. 
  • Podawać z sosem pomidorowym