Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bagietki zapieczone z kiełbasa i pieczarkami to pyszna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to sprytny sposób na wykorzystanie resztek. Chrupiąca zapiekanka pozwala wysprzątać lodówkę do czysta. Można wykorzystać wszelkie resztki: końcówki kiełbasy, boczku, czy pieczeni. Wypróbujcie sprawdzone skojarzenia: kiełbasa / pieczarki lub boczek / cebula lub pieczeń / papryka. Cieszcie się smakiem. Mniej kupujcie i jeszcze mniej wyrzucajcie! 

Składniki

  • 4 pół bagietki

  • 1 łyżka oleju

  • 100 g kiełbasy np. zwyczajnej albo żywieckiej

  • 100 g pieczarek

  • 100 g sera żółtego startego

  • 4 łyżki keczupu 

  • 8-12 pomidorków koktajlowych do dekoracji

  • 3-5 łodyżek natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno posiekać.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kiełbasę i pieczarki. Smażyć aż lekko się zrumienią. 

  • Bagietki przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować keczupem, nieco zgniatając miękisz, aby było miejsce na kiełbasę i pieczarki. 

  • Bagietki napełnić smażoną kiełbasa i pieczarkami. Posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do zrumienienia, czyli około 10 minut. 

  • Podawać ozdobione przekrojonymi na pół pomidorkami i udekorowane listkami natki pietruszki. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5