Przepyszne udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami: minimum pracy, maksimum smaku

2021-03-29
Przepyszne udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami: minimum pracy, maksimum smaku
Autor: Shutterstock Przepyszne udka kurczaka z warzywami z piekarnika
łatwy
15 min
4

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami, cebulą i marchwią to smaczne danie obiadowe. Wykorzystując zalety piekarnika otrzymamy doskonały posiłek przy minimum pracy. Przepyszne udka kurczaka będą smakowały każdemu!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka, z kością
  • 600 g ziemniaków drobnych
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę pokroić na ósemki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce. 
  • W brytfannie lub innym naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, cebulę i startą marchew. Polać 1 łyżką oleju. Posypać tymiankiem i solą. Wymieszać.
  • Udka kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, polać 1 łyżką oleju i posypać przyprawą do kurczaka. Wymieszać, aby olej i przyprawa otoczyły udka. 
  • Na warzywach ułożonych w brytfannie poukładać udka kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.