Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

2021-03-29
Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Pory do zapiekania w sosie śmietanowym powinny być niezbyt grube.
łatwy
40 min
4

Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i  bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest  trudne.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 niezbyt dużych  porów, z długimi białymi częściami
  • sól, cukier
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • łyzka mąki
  • łyżka startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 10 dag boczku
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • Porom przyciąć ciemne końce liści pora, resztę włożyć do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Podgotować pory, uważając, by ich nie rozgotować. Miękkie wyjąc i ostudzić.
  • Każdy por zawinąć w plasterki boczku, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić z ognia, doprawić do smaku, szybko wymieszać z jajkiem i  startym serem.
  • Sosem zalać pory w naczyniu, wstawić do piekarnika. Zapiekać do zrumienienia wierzchu, ok. 20 minut.