Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pory do zapiekania w sosie śmietanowym powinny być niezbyt grube.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i  bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest  trudne.

Składniki

  • 8 niezbyt dużych  porów, z długimi białymi częściami

  • sól, cukier

  • szklanka mleka

  • pół szklanki śmietany

  • łyżka masła

  • łyzka mąki

  • łyżka startego żółtego sera

  • 1 jajko

  • 10 dag boczku

  • łyżka tłuszczu

  • łyżka tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

  • Porom przyciąć ciemne końce liści pora, resztę włożyć do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Podgotować pory, uważając, by ich nie rozgotować. Miękkie wyjąc i ostudzić.

  • Każdy por zawinąć w plasterki boczku, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić z ognia, doprawić do smaku, szybko wymieszać z jajkiem i  startym serem.

  • Sosem zalać pory w naczyniu, wstawić do piekarnika. Zapiekać do zrumienienia wierzchu, ok. 20 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5