Przepyszna brukselka zapiekana z ziemniakami: pokochasz od pierwszego kęsa!

Przepyszna brukselka zapiekana z ziemniakami: pokochasz od pierwszego kęsa!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brukselka zapiekana z ziemniakami to przepyszne danie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brukselka wielu osobom kojarzy się z mdłym lub gorzkim warzywem o dziwnym zapachu. Jednak brukselka może być przepyszna. Wypróbuj przepis na brukselkę zapiekaną z ziemniakami, a przekonasz się, że to jedno z najsmaczniejszych warzyw. 

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 800 g brukselki

  • 3 cebule

  • 200 ml śmietany 36% tłuszczu

  • 200 ml mleka

  • 150 g sera żółtego, startego

  • 50 g parmezanu lub innego sera twardego, startego

  • 2 jajka

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz ziemniaki, a następnie pokrój w plastry. Usuń uszkodzone zewnętrzne liście z brukselki. Następnie umyj brukselkę i osusz. Przekrój brukselki na pół i umieść w misce z ziemniakami.

  • Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wymieszaj z tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem dodaj do brukselki i ziemniaków. Ponownie wymieszaj.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia i napełnij warzywami.

  • Ubij śmietanę, mleko, jajka i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Polej tą mieszaniną warzywa. Posyp tartym serem.

  • Piecz zapiekankę przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Aby nie spiec za mocno sera, można naczynie okryć folią aluminiową i zdjąć na 5-7 minut przed końcem pieczenia. 

Więcej przepisów z brukselką w roli głównej:

Brukselka pod beszamelem

Jesienne zupa brukselkowa

Surówka z brukselki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8