Przepis na zapiekane bakłażany z pomidorami i parmezanem

Przepis na zapiekane bakłażany z pomidorami i parmezanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane bakłażany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zapiekane bakłażany z pomidorami i serem będą pysznym daniem na obiad lub kolację, a dzięki szczególnemu sposobowi przyrządzania, zachwycą również swoim wyglądem. Podajemy dobry przepis na oryginalnie podane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem.

Składniki

  • 2 małe bakłażany

  • 60 dag pomidorów

  • 2 łyżki oliwy

  • 5 łyżek parmezanu

  • 30 dag mozzarelli

  • 6 liści bazylii

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na 6 plastrów, uważając, aby nie przeciąć jednego z końców.

  • Powstałe plastry posolić. Po 30 minutach opłukać, wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C po 8 minut z każdej strony.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Pokroić, dodać posiekaną bazylię, sól i i pieprz.

  • Na blasze położyć bakłażany, w powstałe między plastrami szczeliny nakładać warstwę pomidorów, plastrów mozzarelli i tartego parmezanu. Całość posypać parmezanem.

  • Piec około 15 minut w temp. 200 st. C.

  • Podawać gorące.