Prosta fritata z kiełbasa śląską - pomysł na niedrogi obiad

Prosta fritata z kiełbasa śląską - pomysł na niedrogi obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny i niedrogi obiad - frittata z kiełbasa śląską

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frittata z kiełbasą to obiad, który "robi się sam". Wystarczy 20 minut by przygotować produkty, reszta dzieje się w piekarniku, bez naszego udziału. A przy tym danie to jest bardzo smaczne i niedrogie.

Składniki

  • 3 pętka śląskiej kiełbasy

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ziemniaki

  • 5 jajek

  • pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo, ostudzić i pokroić w plastry.

  • Kiełbasę i paprykę pokroić, podsmażyć razem na oleju.

  • Na patelnię dołożyć ziemniaki i smażyć 2-3 minuty, po czym dodać 2 jajka.

  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  • Pozostałe jajka wymieszać z jogurtem i doprawić. Masą wylać na wierzch fritaty.

  • Piec  w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 4