Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami: prosty i pyszny

Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami: prosty i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka ziemniaczana - idealna na rodzinny posiłek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami to sycące danie dla całej rodziny. Przyrządza się go z surowych tartych ziemniaków. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 kg ziemniaków

  • 200-300 g pomidorków cherry lub podobnych

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 5 łyżek majonezu

  • 1 łyżeczki musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • 100 g tartego sera o wyrazistym smaku

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę, marchew oraz czosnek. Smażyć, aż warzywa stracą na objętości i zaczną pachnieć karmelem.

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaczane wiórki wymieszać z rozkłóconymi jajkami, majonezem i musztardą. Dodać do masy kaszę manną, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Z mięsa mielonego doprawionego pieprzem i solą (sprawdzić na etykiecie, czy mięso nie było solone) uformować klopsiki.

  • Masę ziemniaczaną wyłożyć na dno formy do zapiekania posmarowanej olejem roślinnym. Na wierzchu ułożyć klopsiki, między nimi pomidorki koktajlowe.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą upieczone. Przed końcem pieczenia posypać zawartość formy tartym serem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8