Placek z puree ziemniaczanego z salami i mozzarellą

2021-03-29
Babka ziemniaczana z salami i szynką w stylu włoskim
Autor: Shutterstock Babka ziemniaczana z włoskimi serami i wędlinami jest pyszna i prosta w wykonaniu
łatwy
45 min
4

Placek ziemniaczany z salami i szynką w stylu włoskim to świetny sposób, żeby zagospodarować resztki wędlin z lodówki. Doskonałe danie, które zachwyci domowników. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g salami
  • 50 g szynki gotowanej lub wędzonki parzonej
  • 100 g świeżej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki parmezanu startego
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • dodatkowo
  • 4 czubate łyżki parmezanu
  • 3 łyżki tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, można to zrobić dzień wcześniej. Obrać z łupinek i przetrzeć przez przecierak do warzyw lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Mozzarellę pokroić w grubą kostkę. Również salami i szynkę pokroić w kostkę.
  • Do ziemniaków oddać rozkłócone jajka, tarty parmezan i 2 łyżki oliwy. Wymieszać
  • Do masy ziemniaczanej dodać mozzarellę, salami i szynkę.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Wysypać tartą bułką.
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Wygładzić powierzchnię, posypać tartą bułką i parmezanem. Skropić oliwą.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
  • Podawać prosto z piekarnika z kieliszkiem czerwonego wina.