Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pastisio to niedrogi, sycący obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 opakowanie makaronu rigatoni

  • 0,5 szklanki oliwy

  • świeży tymianek

  • sól i pieprz

  •  

  • Sos:

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki

  • 3 szklanki zimnego mleka

  • 0,5 kg miękkiego żółtego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotujemy al dente i odstawiamy.

  • Pęczek tymianku siekamy drobno, połowę dodajemy do mięsa i mieszamy.

  • Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy ma oliwie.

  • Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy je makaronem.

  • Na wierzch sypiemy resztę tymianku i pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C.

  • Przygotowujemy sos beszamelowy i polewamy nim zapiekankę, na wierzch dajemy starty ser.

  • Pieczemy ok 15 min.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3