Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Pyszne i sycące patisony nadziewane kasza gryczaną i jarmużem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich. 

Składniki

  • 4 duże okrągłe cukinie lub patisony

  • 2 szklanki jarmużu np. marki Eisberg

  • ½ szklanki kasza gryczanej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 8 suszonych pomidorów

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • pół szklanki wody

  • ¼ szklanki startego parmezanu

  • 1 łyżka oleju do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).

  • Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.

  • Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.

  • Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.

  • Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).

  • Piekarnik nagrzać do 180°C.

  • Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5