Niesamowita serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Niesamowita serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycący posiłek z gotowanych ziemniaków, kiełbasy i sera

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to wysokokaloryczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Posiłek bardzo łatwo przygotować. Niesamowity smak kremowego serowego sosu, mączystych ziemniaków i przyrumienionej kiełbasy dają ukojenie. To prawdzie danie na pocieszenie. 

Składniki

  • 3 szklanki pokrojonych w grubą kostkę gotowanych ziemniaków

  • 1 pęto wędzonek kiełbasy cienkiej, średnio rozdrobnionej np. toruńskiej, brockiej lub zwyczajnej

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • 200 g sera typu cheddar, startego

  • 100 g sera typu mozzarella, startego

  • olej do smażenia i przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.

  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Włożyć do niego pokrojone ziemniaki i zrumienioną kiełbasę, lekko wymieszać.

  • Do rondla dodać masło, gdy się rozpuści i zacznie skwierczeć, dodać mąkę i wymieszać na jednorodną zasmażkę. Dodać mleko i wymieszać na jednorodną masę. Zagotować. Zdjąć z ognia.

  • Dodać do sosu starte sery, oba rodzaje sproszkowanej papryki, sól i pieprz do smaku. Mieszać do uzyskania gładkiego sosu.

  • Sosem serowym polać ziemniaki i kiełbasę.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać 35-45 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5