Musaka: klasyczna grecka zapiekanka

Musaka: klasyczna grecka zapiekanka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Klasyczna grecka musaka przygotowywana jest z bakłażanów i mielonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przepis na musakę - tradycyjne danie z kuchni greckiej- nie jest aż tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Warto przygotować musakę - bakłażan to warzywo, które zawiera więcej błonnika niż jabłka

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa

  • 2 bakłażany

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • puszka pomidorów

  • szklanka sosu beszamelowego

  • 5 dag tartego sera

  • oliwa

  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry bakłażana posól. Po 20 minutach spłucz i osącz.

  • Podsmaż na oliwie posiekany czosnek z cebulą. Dodaj mięso i krótko obsmaż.

  • Dołóż pomidory, sól, pieprz, oregano, duś 5 minut.

  • Osobno na oliwie obsmaż bakłażana.

  • W brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa z pomidorami.

  • Zakończ warstwą bakłażanów.

  • Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180°C.