Makaron zapiekany z kiełbasą: przepis

2021-03-29
Makaron zapiekany z kiełbasą
Autor: Shutterstock Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to doskonały pomysł na szybkie danie z tego, co mamy pod ręką, czyli w lodówce.
łatwy
45 min
4

Makaron zapiekany to doskonały pomysł na wykorzystanie wszelkich resztek - na przykłąd zbyt dużej ilości ugotowanego makaronu, kawałków wędlin, warzyw. Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Zamiast kiełbasy można dodać inne składniki, np. mięso z drobiu, boczek albo tuńczyka z puszki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
  • około 10 dag startego, żółtego sera
  • szklanka soku pomidorowego
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować “al dente” (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić.
  • Kiełbasę pokroić w kosteczkę.
  • Przygotować sos - z sokiem pomidorowym wymieszać roztarte zioła, pieprz i sól.
  • Oliwę rozsmarować na dnie naczynia, w którym zamierzamy przygotować zapiekankę.
  • Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znowu makaron itd.
  • Całość polać sosem pomidorowym i posypać serem.
  • Wstawić do nagrzanego (200ºC) piekarnika na około 30 minut.