Makaron zapiekany z kiełbasą: przepis

Makaron zapiekany z kiełbasą: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka makaronowa to doskonały pomysł na szybkie danie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron zapiekany to doskonały pomysł na wykorzystanie wszelkich resztek - na przykłąd zbyt dużej ilości ugotowanego makaronu, kawałków wędlin, warzyw. Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Zamiast kiełbasy można dodać inne składniki, np. mięso z drobiu, boczek albo tuńczyka z puszki.

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki

  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)

  • około 10 dag startego, żółtego sera

  • szklanka soku pomidorowego

  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano

  • łyżka oliwy

  • szczypta soli

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować “al dente” (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić.

  • Kiełbasę pokroić w kosteczkę.

  • Przygotować sos - z sokiem pomidorowym wymieszać roztarte zioła, pieprz i sól.

  • Oliwę rozsmarować na dnie naczynia, w którym zamierzamy przygotować zapiekankę.

  • Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znowu makaron itd.

  • Całość polać sosem pomidorowym i posypać serem.

  • Wstawić do nagrzanego (200ºC) piekarnika na około 30 minut.