Kokardki zapiekane

2021-03-29
Kokardki zapiekane
Autor: Shutterstock Pyszne i proste kokardki zapiekane z kiełbasą w pomidorowym sosie
łatwy
30 min
4

Kokardki zapiekane z kiełbasą w sosie pomidorowym to szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

 

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
  • ok. 10 dag startego, żółtego sera
  • szklanka soku pomidorowego
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić.
  • Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym.
  • Oliwę rozsmarować na dnie naczynia.
  • Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd.
  • Całość polać sokiem i posypać serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 30 min.