Kapitalna zapiekanka z piersi kurczaka i ryżu

Kapitalna zapiekanka z piersi kurczaka i ryżu
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kapitalna zapiekanka z piersi kurczaka, gotowanego ryżu i warzyw to świetny pomysł na codzienny posiłek. Ryż najlepiej ugotować wcześniej, a pierś kurczaka i warzywa smażą się w kilka minut. 

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400 g czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 200 g marchwi
  • 500 ml śmietany 18%
  • 200 g żółtego sera, startego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczak pokroić na małe kawałki.
  • Kukurydzę odsączyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Również cebulę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć przez 15 minut, rumieniąc z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na patelnię dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz startą marchew. W razie potrzeby dodać nieco tłuszczu. Smażyć około 10 minut.
  • Formę do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć ugotowany ryż, wyrównać go.
  • Na warstwie ryżu wyłożyć smażone warzywa i polać połową śmietany.
  • Kolejną warstwą jest smażona pierś kurczaka. Na nią wyłożyć kukurydzę i polać pozostałą śmietaną.
  • Ostatnią warstwą jest tarty ser.
  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 30 minut.
  • Po wyjęciu nieco przestudzić i kroić na porcje.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej