Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem

2021-03-29
Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem
Autor: Shutterstock Kalafior i brokuł zapieczone w śmietanowo-serowym sosie
łatwy
45 min
4

Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem to pyszne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 brokuł
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g mozzarelli startej
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki mniejsze od różyczek. 
  • Oba warzywa należy blanszować. Kalafiora przez 3-5 minut, a brokuła 1-3 minuty. 
  • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z czosnkiem, ale nie rumienić. Zdjąć z patelni.
  • Kalafiory i brokuły ułożyć w foremce do zapiekania posmarowanej masłem.
  • Śmietanę wymieszać ze startymi serami, boczkiem i czosnkiem. Tą mieszaniną polać warzywa w foremce.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 minut lub do zrumienienia.