Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem

2021-03-29
Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Można wszystkie składniki wymieszać lub układać warstwami naprzemiennie: makaron, pomidorowy sos i tarty ser. 
łatwy
30 min
4

Hamburgerowa zapiekanka to łatwy przepis na udany obiad dla całej rodziny. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej i zapiec następnego dnia. Można również zamrozić jeszcze przed pieczeniem i przechowywać do 3 miesięcy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Sposoby na zapiekankę! CZYTAJ>>>

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól dla smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 800 ml przecieru pomidorowego lub po połowie przecieru i krojonych pomidorów z puszki
  • 500 g makaronu typu muszelki, kolanka lub kokardki
  • 1 szklanka startych serów cheddar i mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej niż podano w instrukcji na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, dusić do zeszklenia.
  • Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w kawałki. 
  • Dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Dusić 20 minut. 
  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Przełożyć do niego ugotowany i odcedzony makaron, sos oraz pół szklanki startego sera. Wymieszać. 
  • Naczynie okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdjąć folię i posypać pozostałym serem. Zapiekać do chwili, gdy ser się rozpuści.