Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekana z pieczonym mięsem i cukinią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gyros zapiekany z cukinią i papryką to sprytny sposób na wykorzystanie gotowego gyrosu lub upieczonego wcześniej mięsa. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos i pyszne warzywa w jednym daniu. Do tego wystarczy tylko ugotować ryż. 

Składniki

  • 600 g pieczonego filetu drobiowego (z przyprawą gyros) lub gotowego drobiowego gyrosu

  • 2 średnie cukinie, około 300-400 g

  • 2 czerwone papryki

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz

  • 50 g masła

  • 50 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 80 g sera Gouda

  • 200 g ryżu długoziarnistego

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój w plastry, paprykę pokrój na kawałki.

  • Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pokrojony filet drobiowy (gyros) przez około 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw. Usmaż cukinię i paprykę na gorącym oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ponownie mięso  i wymieszaj. Przełóż mięso i warzywa do naczynia do pieczenia.

  • Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i mieszając zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Zobacz także: Jak zrobić sos beszamelowy krok po kroku?

  • Wylej sos beszamelowy na mieszankę gyros i warzyw. Zetrzyj ser i posyp nim. Piecz w rozgrzanym piekarniku (góra-dół 200°C / turbo obieg 175°C) przez około 20 minut.

  • W międzyczasie ugotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. 

  • Zapieczony gyros podawaj z ryżem. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9