Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 18 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grecka patelnia to nic innego jak warzywna zapiekanka na bazie ziemniaków, papryki i oliwek z serem feta. Pomysł na szybki, bezmięsny obiad, prosty, kolorowy, aromatyczny i sycący. Daj się uwieść

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól ziołowa
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 20 dag sera owczego (np. greckiej fety)
  • 1 papryczka chili
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać.

  • Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem.

  • Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia.

  • Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.