Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 18 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grecka patelnia to nic innego jak warzywna zapiekanka na bazie ziemniaków, papryki i oliwek z serem feta. Pomysł na szybki, bezmięsny obiad, prosty, kolorowy, aromatyczny i sycący. Daj się uwieść

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki oleju

  • po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki

  • ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • sól ziołowa

  • 4 gałązki tymianku

  • 5 dag czarnych oliwek

  • 20 dag sera owczego (np. greckiej fety)

  • 1 papryczka chili

  • zioła do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać.

  • Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem.

  • Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia.

  • Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.