Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z bakłażanów to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowita zapiekanka we włoskim stylu to doskonałe danie na obiad albo na kolację. Jest bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Podajemy dobry przepis na zapiekankę z bakłażanów.

Składniki

  • 2 bakłażany

    2 szklanki sosu pomidorowego

    2 opakowania serka topionego

  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    oliwa z oliwek

    liście świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły, a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.

    W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  • Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje, a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano.

  • W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4