Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zapiekanka z ziemniaczanych klusek, boczku i grzybów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami to najłatwiejsze danie świata. Do przygotowania tego smacznego dania będziesz potrzebować gotowych gnocchi ze sklepu. Te włoskie kluski ziemniaczane w smaku bardzo przypominają kopytka. W przepisie można również użyć gotowych kopytek z garmażu. Użyte w przepisie boczniaki i pieczarki nadadzą temu daniu wręcz leśny aromat. Wędzony boczek podkręci smak. Pyszne i proste danie na szybko, które zadowoli każdego. 

Składniki

  • 300 g pieczarek

  • 250 g boczniaków

  • 1 cebula

  • 150 g boczku wędzonego

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • 1 łyżka mąki

  • 150 g śmietany

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 500 g gotowego Gnocchi ze sklepu

  • 75 g startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gnocchi ze sklepu mogą być surowe lub ugotowane. Surowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Grzyby oczyścić, umyć w razie potrzeby i pokroić boczniaki wzdłuż na paski, a pieczarki na połówki lub ćwiartki.

  • Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kosteczkę.

  • Rozgrzać masło i usmażyć na nim grzyby, cebulę oraz boczek. Obficie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Dodać mąkę i zamieszać. Wlać 300 ml wody i śmietanę. Ponownie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać natkę pietruszki.

  • Wymieszać sos grzybowy z kluskami gnocchi i umieścić w żaroodpornym naczyniu.

  • Posypać serem i zapiekać pod rozgrzanym do 200°C grillem piekarnika przez 5-10 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5