Efektowne muszle nadziewane mięsem mielonym

2021-03-29
Efektowne muszle nadziewane mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Muszle nadziewane mięsem mielonym to efektowne i smaczne danie - idealnie sprawdzi się na co dzień i  od święta.
łatwy
30 min
4

Muszle nadziewane mięsem mielonym to efektowna potrawa z kuchni włoskiej. Wbrew pozorom muszle nie jest  trudno przygotować, a ta odrobina wysiłku, którą trzeba włożyć w nadziewanie każdej makaronowej  muszelki sowicie się opłaci, bo to danie nie tylko super smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealne ciepłe danie na imprezę!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 20 sztuk dużych muszli makaronowych
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
  • Cebulę i ząbek czosnku posiekaj, zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką. Smaż do miękkości i zbrązowienia mięsa ok. 10 minut, stale mieszając.
  • Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubym oczku, połowę wsyp do mięsa mielonego i wymieszaj.
  • Pomidory z puszki zmiksuj z drugim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i połową szklanki wody.
  • Połowę sosu wylej na dno naczynia żaroodpornego. Przygotowanym farszem nadziewaj muszle i układaj w naczyniu, na warstwie sosu. Wylej pozostały sos. Danie zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia muszle posyp pozostałą mozzarellą. Podawaj na ciepło.