Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną - jesienne super food

Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną - jesienne super food

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i pyszne danie - prawie bez tłuszczu, z dużą ilością błonnika, to dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną to pożywne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Idealne na jesienne i zimowe chłodne dni. Nakarmi ciało, rozpieści  zmysły, doda zdrowia. Łatwo  przygotować, miło zjeść.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa

  • 20 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka

  • 10 dag suszonej żurawiny

  • 5 dag  tartego parmezanu (można zastąpić innym, ostrym w smaku serem)

  • sól, pieprz i oregano do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne. Łyżką wyjąć miąższ, tworząc z dyni naczynie do zapiekania.

  • Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z przyprawami, napełnić tak przygotowanym farszem wydrążone połówki dyni.

  • Na wierzchu posypać miąższem dyni  pokrojonym w kostkę, wymieszanym z serem.

  • Piec ok 40 minut, w temperaturze 180ºC.

 Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5