Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną - jesienne super food
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną to pożywne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Idealne na jesienne i zimowe chłodne dni. Nakarmi ciało, rozpieści zmysły, doda zdrowia. Łatwo przygotować, miło zjeść.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa
- 20 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
- 10 dag suszonej żurawiny
- 5 dag tartego parmezanu (można zastąpić innym, ostrym w smaku serem)
- sól, pieprz i oregano do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne. Łyżką wyjąć miąższ, tworząc z dyni naczynie do zapiekania.
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z przyprawami, napełnić tak przygotowanym farszem wydrążone połówki dyni.
- Na wierzchu posypać miąższem dyni pokrojonym w kostkę, wymieszanym z serem.
- Piec ok 40 minut, w temperaturze 180ºC.