Dynia zapiekana pod beszamelem: łatwy przepis na dyniową zapiekankę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gdy nastaną chłody potrzebujemy rozgrzewających i krzepiących dań warzywnych, takich jak dynia zapiekana pod beszamelem. Aromatyczna zapiekanka dyniowa może być samodzielnym daniem na wczesny obiad lub późną kolację. Można także dynię pod beszamelem jako dodatek do mięsa. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i szklanką białego wina.
Polecamy również wyśmienite kalafiory zapiekane pod beszamelem oraz cykorię z szynką zapiekaną pod beszamelem
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałej dyni bez skóry i pestek
- 1 por
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2/3 szklanki startego sera żółtego
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować beszamel według przepisu na prosty sos beszamelowy.
- Pora pokroić na talarki, usmażyć na maśle.
- Dynię pokroić w mniejsze kawałki lub w kostkę.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Ułożyć dynię, skropić rosołem, na wierzchu ułożyć usmażonego pora. Posypać listkami tymianku.
- Dynię przykryć sosem beszamelowym. Posypać startym serem.
- Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180°C nie dłużej niż przez 20-25 minut.