Delikatny dorsz po holendersku

Delikatny dorsz po holendersku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz po holendersku  to pyszny sposób na tę chudą, zdrową rybę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz po holendersku, gotowany, z dużą ilością warzyw i smakiem podkręconym serem gouda to oryginalny  sposób na przygotowanie tej popularnej  i zdrowej ryby. Nie masz pomysłu - sprawdź ten przepis!

Składniki

  • 80 dag  dorsza

  • 1/2 l bulionu warzywnego

  • 1 cytryna

  • 2 dag masła

  • 2 dag mąki

  • 1/2 puszki kukurydzy

  • 1/2 puszki  groszku

  • 15 dag sera gouda

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybe podzielić na 4 kawałki, obgotować je przez 5 minut w bulionie warzywnym, uważając, by się nie rozpadły. Bulion zachować.

  • Przenieść kawałki do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, położyć na nich plasterki cytryny , przykryć by ryba nie wystygła.

  • Z mąki i reszty masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać kukurydzę, groszek  i połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku.

  • Otrzymanym sosem serowym polać rybę. na wierzchu ułożyć resztę sera w plasterkach.

  • Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Podawać z zieloną sałatą.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0