Blacha pomidorowa zero waste, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki

Blacha pomidorowa zero waste, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Główne składniki to czerstwy chleb i krojone pomidory z puszki, resztę można dowolnie modyfikowć

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Blacha pomidorowa zero waste to przepis z książki Laury Osęki 'Forma Obfitości'. „Nie lubię marnować chleba. Dlatego wymyśliłam przepisy, by uratować mocno wyschnięte pieczywo. Kroję je na kromki, a potem na mniejsze części i zatapiam w doskonałym, aromatycznym sosie pomidorowym" – pisze autorka. „Takie danie można łatwo modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy drobno starte warzywa”, albo dodając resztki boczku, czy kiełbasy. 

Składniki

  • 120 g chleba na zakwasie, czerstwego

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • 125 ml bulionu warzywnego

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • garść listków bazylii

  • 3 łyżki startego sera parmezan

  • sól 

  • pieprz

  • forma do pieczenia, niewielka, ale głęboka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190C. 

  • Porwij chleb na kawałki i umieść je w formie. 

  • Wyciśnij na nie czosnek i polej 2 łyżkami oliwy, wymieszaj dokładnie. 

  • Wstaw do piekarnika na 10 minut.

  • Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, pomidorki koktajlowe, bulion i cukier. Przypraw solą i pieprzem.

  • Przykryj folią aluminiową i piecz 20 minut.

  • Zdejmij folię i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

  • Po wyjęciu skrop resztą oliwy, posyp porwanymi listkami bazylii i startym parmezanem.

Beszamel poleca!

Wnętrze książki 'Forma Obfitości' Laury Osęki

 

Laura Osęka

„Forma Obfitości”

wyd. Publicat

Poznań 2019

cena 44,90 zł

Ocena: 5