Banica ze szpinakiem i fetą

Banica ze szpinakiem i fetą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka z lekkiego ciasta z wytrawnym nadzieniem szpinakowo-serowym. Można podać ją na obiad, świetnie nadaje się też na ciepłą kolację dla rodziny.

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia

  •  

  • Nadzienie:

  • 300 g świeżego szpinaku

  • 300 g sera feta

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, 10 łyżek letniej wody. soku z cytryny i soli wyrobić ciasto, uformować z niego 4 kule, posmarować olejem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.

  • Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać, posolić i odstawić na 20 min. Ser pokruszyć i wymieszać z jajkiem i jogurtem, dodać gałkę, pieprz i 2 łyżki oleju. Szpinak odcisnąć i dodać do masy.

  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ciasto rozwałkować i układać w naczyniu na przemian z masą. Wierzch posmarować pozostałym olejem. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0