Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to sycące danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to doskonałe danie obiadowe nie tylko w odświętny dzień. 

Składniki

  • 400 g kiełbasy

  • 200 g wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić na patelni. Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

  • Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.

  • Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową).

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4