Aromatyczna ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami

Aromatyczna ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami  - pyszny obiad jednogarnkowy dla rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami to doskonały sposób przyrządzania ryby morskiej. To danie jednogarnkowe, smaczne, aromatyczne, dzięki pachnącym dodatkom. Smakuje małym i dużym, polecamy!

 

Składniki

  • 75 dag  filetów morskiej ryby

  • 1 szklanka duszonych  pomidorów

  • 2 średnie cebule pokrojone w plasterki

  • 1 mała marchew pokrojona w plasterki

  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki, obgotowane

  • sok z 1/2 cytryny

  • mały kawałek selera, posiekany

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety opłukać i osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.

  • Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i usmażyć na złoty kolor. Zdjęć z patelni.

  • Połową przesmażonej  cebuli wysypać dno żaroodpornego naczynia. Na niej ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.

  • Na ziemniaki wyłożyć rybę, posypać natką, czosnkiem i selerem oraz pozostałą cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami.

  • Olej, na którym smażyła się cebula wymieszać z przecierem i 1/2 szklanki wody. Tym sosem zalać przygotowaną zapiekankę.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3