Apetyczne pieczone puree - szybki sposób na nadwyżki jedzenia

Apetyczne pieczone puree - szybki sposób na nadwyżki jedzenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone puree ziemniaczane - idealny dodatek do  mięsnych  lub rybnych dań obiadowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Apetyczne pieczone puree - z wierzchu chrupiące, w środku aksamitne i miękkie, to może być hit domowych obiadów. Ziemniaki na nie można ugotować specjalnie, można też wykorzystać nadwyżki  z poprzedniego dnia. Idealne danie zero waste!

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków, obranych i opłukanych

  • 2 jajka

  • 1 posiekana średnia cebula

  • sól i pieprz

  • 1 szklanka boczku pokrojonego w kostkę

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mleka

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ziemniaki, odparuj. W czasie, gdy ziemniaki się gotują delikatnie podsmaż cebulę.

  • W dużej misce ubij ziemniaki, dodaj jajka, boczek, podsmażoną cebulę, masło i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.

  • Piekarnik rozgrzej do 190°C, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z ziemniaczanego ciasta formuj równe placuszki używając okrągłej foremki do wykrawania ciasteczek. Miejsca, na blaszce, na których chcesz ułożyć placuszek posyp grubą warstwą bułki tartej, połóż ciasteczko, dociśnij delikatnie łopatką i z wierzchu posyp kolejną cienką warstwę bułki tartej.

  • Piecz przez 10 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru i podawaj na ciepło. Doskonale smakują z sosem czosnkowym, grzybowym lub koperkowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2