Anielska kasza gryczana: przepis na zapiekankę

Anielska kasza gryczana: przepis na zapiekankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Anielska kasza gryczana to świetny przepis na zapiekankę. Po upieczeniu można ją podać od razu jako samodzielne danie z sosem pomidorowym. Można także pokroić na porcje i podawać z wegetariańskim gulaszem lub mięsem duszonym w sosie. Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, ten przepis cię przekona!

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej

  • 75 g masła

  • 120 g żółtego sera

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • 4 jajka ugotowane

  • 300 ml wody

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.

  • Ser zetrzeć na tarce.

  • Ugotowane jajka obrać i drobno posiekać.

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na drobnej tarce.

  • Na rozgrzanym maśle obsmażyć cebulę z marchewką, smażyć do zrumienienia, następnie dodać pokrojonego na kawałki pomidora i dusić jeszcze 6-8 minut.

  • Na dno formy do pieczenia posmarowanej masłem wyłożyć połowę kaszy, wyrównać powierzchnię, następnie wyłożyć połowę startego sera, połowę cebuli z marchewką i na koniec wszystkie posiekane jajka.

  • Następnie wyłożyć pozostałą kaszę, na niej marchewką z cebulą, wszystko posypać tartym serem.

  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i zapiekać 10-15 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3