Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan

2021-03-29
Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan
Autor: Shutterstock Pyszne puree o korzennym smaku świetnie pasuje do ciemnych mięs
łatwy
30 min
4

Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan to świetny dodatek do duszonej wołowiny, czy piekielnych skrzydełek. Pikantne danie jest pełne smaku i bardzo zdrowe. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 słodkie ziemniaki
  • 1 dynia piżmowa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu lub złotego syropu
  • 1 łyżka masła
  • oraz
  • 0,5 szklanki orzechów pecan
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu lub złotego cyropu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ziemniaki przekroić na połówki. Dynię rozkroić, usunąć gniazdo nasienne razem z włóknami i pestkami, pokroić w kostkę.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ziemniaki i dynię, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 20-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Zarówno dynia, jak i słodkie ziemniaki powinny być miękkie.
  • Upieczone warzywa zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać masło i miód oraz cynamon, szczodrze przyprawić czarnym pieprzem. Wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię. Na suche dno patelni wysypać orzechy i prażyć je do chwili, gdy zaczną się przypiekać.
  • Dodać olej, miód i przyprawy. Wymieszać.
  • Puree z warzyw posypać orzechami i podawać.