Wigilijny śledź w oleju lnianym [przepis]

Wigilijny śledź w oleju lnianym [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny olej lniany świetnie sprawdza się jako dodatek do śledzi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryby to podstawa wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań ze śledzi. Podajemy świąteczny przepis na tradycyjne śledzie zalewane olejem lnianym. Takie śledzie w oleju sprawdzą się także poza okresem świąt!

Składniki

  • 6 filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 2 cytryny

  • pół słoika francuskiej musztardy gruboziarnistej

  • pół szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno

  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 1 gwiazdka anyżu 

Przygotowanie krok po kroku:

  • To świąteczne danie przygotuj dwa dni przed Wigilią. Namocz śledzie w mleku, pozostawiając je na kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj

  • Przyprawy rozgnieć w moździerzu, a cebule pokrój w talarki. Wyciśnij sok z cytryn.

  • Wyjęte z mleka śledzie posmaruj od spodu musztardą i ułóż warstwami w słoiku, przekładając talarkami cebuli, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny. Na koniec zalej olejem lnianym.

  • Zakręć słoik i odstaw na dwa dni do lodówki. Przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej wyłóż śledzie na dekoracyjne naczynie.

 

Polecamy również przepisy naśledzie po łowickuśledzie w musztardzieśledź po kujawsku.

Ocena: 3,3