Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Węgorz w galarecie na zimno to doskonała zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Już w najbliższą sobotę LATO Z RADIEM wakacyjna audycja radiowej Jedynki nadawana będzie z malowniczego Mrągowa. Mazurski klimat sprzyja nie tylko kąpielom w jeziorach, ale i aktywnemu wypoczynkowi w rodzinnej atmosferze. A jak wypoczynek, to i jedzenie. Mrągowo i jego okolice słyną z wyśmienitej kuchni rybnej. Dlatego tym razem proponujemy przepis na węgorza po mrągowsku.

Składniki

  • 1 kg węgorza

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • 1 l wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 300 g warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna pieprzu

  • cytryna lub sok cytrynowy

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zdjąć z ryby skórę, rybę przeciąć na pół, wyjąć kręgosłup.

  • Jajka ugotować na twardo, posiekać, wymieszać z solą i pieprzem.

  • Na serwecie ułożyć połówkę ryby, na niej farsz, na to drugą połówkę.

  • Obwiązać serwetą, włożyć do wywaru z warzyw, octu, przypraw i gotować 30 minut.

  • Pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Podawać rybę pokrojoną na kawałki długości 5-7 cm z plasterkami cytryny.

  • Można też przygotować węgorza w galarecie: wywar wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i zagotować.

  • Podawać z pszennym lub razowym pieczywem, masłem oraz surówką z kwaszonego ogórka i pora.

Ocena: 5