Tradycyjny schab po warszawsku - nadziewany jajkami z chrzanem

Tradycyjny schab po warszawsku - nadziewany jajkami z chrzanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab po warszawsku  - tradycyjna, pyszna przystawka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny schab po warszawsku to pieczone mięso nadziane delikatną pastą jajeczną i  następnie zalane doprawioną na ostro galaretą. Po prostu pycha! Idealna przystawka na rodzinne przyjęcie.

Składniki

  • kawałek schabu pieczonego

  • 4 jajka

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • do smaku: sól, pieprz mielony

  • 1/2 litra wywaru z kleistego mięsa i włoszczyzny

  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżka octu ryżowego albo winnego

  • zielenina do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab podzielić na parzystą liczbę plastrów, ale co drugi plaster naciąć do połowy - tworząc kieszenie. Czyli ma być np. 6 grubych plastrów, każdy przecięty w połowie na 2 cieńsze plastry.

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeń na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

  • Dodać do nich majonez, chrzan i ulubioną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku.

  • Każdy plaster lekko rozchylić i nadziać pastą jajeczną Nafaszerowane plastry ułożyć na głębokim półmisku.

  • Ozdobić różami z marchewki, natką pietruszki.

  • W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę - w ilości zalecanej przez producenta na 1/2 litra płynu.

  • Doprawić do smaku octem,a także - w razie potrzeby - solą i pieprzem.

  • Odstawić do ostygnięcia, lekko tężejącą galaretą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5