Świąteczny śledź z jogurtem, koperkiem i pestkami granatu

2021-03-29
Świąteczny śledź z jogurtem i koperkiem
Autor: Shutterstock Śledzie można podawać na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami, np. pestkami granatu
łatwy
10 min
4

Śledziowa przekąska na święta. Robi się ją szybko, jest smaczna i ładnie wygląda podana z zieleniną i ziarenkami granatu. Oto przepis na odświętnego śledzia z jogurtem, koperkiem i chrupiącym granatem. 

 

Polecamy także tradycyjny przepis na śledzia w śmietaniejabłka faszerowane śledziami oraz śledzie korzenne.

SKŁADNIKI

  • 20 dag filetów śledziowych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • granat
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe wypłucz w wodzie, odcedź, pokrój w dużą kostkę lub zwiń w luźny rulon. Rulony przebij wykałaczką.
  • Koperek wymieszaj z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.
  • Wnętrze rulonów napełnij jogurtem z koperkiem (albo w przypadku kostki połóż na wierzchu).
  • Śledzie skrop sokiem z cytryny. Posyp ziarenkami granatu.