Śledzie z grzybami marynowanymi - przepis babci Karusi

2021-03-29
Śledzie z grzybami marynowanymi  - przepis babci Karusi
Autor: Shutterstock Pyszne śledzie z marynowanymi  grzybami - idealne na odświętny stół
łatwy
20 min
4

Śledzie z grzybami marynowanymi to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za grzybami w oleju, uznając je za zbyt tłuste. To także propozycja dla tych, którym klasyczne śledzie marynowane wydają się zbyt ostre. Śledzie według tego przepisu mają delikatny zrównoważony smak.

Zobacz również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosiesałatka śledziowo-śliwkowa oraz śledzie korzenne.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie śledzi matiasów
  • 2-3 nieduże cebule cukrowe
  • słoik marynowanych grzybów o twardych, zwartych kapeluszach - rydze, kurki, podgrzybki, borowiki
  • olej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie umyć i ewentualnie wymoczyć do pożądanego poziomu  zasolenia.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę
  • Grzyby  marynowane - o ile są duże - pokroić w paski, mniejsze pozostawić w całości  lub przekroić na połówki.
  • Pokrojone śledzie układać np  w słoju, posypywać cienko pokrojoną cebulką, pieprzem i  grzybkami.
  • Każdą warstwę śledzi polewać olejem i marynatą z grzybów w mniej więcej równych  proporcjach.
  • Śledzie najlepiej smakują po przemacerowaniu się przez parę godzin.