Śledzie: przepis na ruloniki ze śledzi z grzybami

2021-03-29
Śledzie: przepis na ruloniki ze śledzi z grzybami
Autor: thinkstockphotos.com W przepisie wykorzystujemy solone, sprawione śledzie - to ciekawa alternatywa dla wszechobecnych matiasów
łatwy
40 min
4

Ruloniki z grzybami z solonych śledzi i aromatycznych grzybów to doskonała zakąska. Takie połączenie urzeknie każdego smakosza, a przy tym jest zdrowe i wcale nie ma dużo kalorii. Sprawdź, jak zrobić ruloniki ze śledzi z grzybami.

Zobacz inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

SKŁADNIKI

  • 4 solone, sprawione śledzie
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę. Posól, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Gdy wystygną, pokrój je w paski.
  • Śledzie namocz w zimnej wodzie (24 godziny), jeśli są bardzo słone - kilkakrotnie ją zmieniaj. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Opłucz pod bieżącą zimną wodą. Podziel na filety, zdejmij z nich skórę, usuń ości.
  • Cebule obierz, pokrój w cienkie krążki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę.
  • Dodaj posiekane grzyby, oprósz solą i pieprzem. Duś 10 minut.
  • Grzyby i cebulę wymieszaj z posiekaną natką. Farsz nałóż na śledzie, zwiń, zepnij wykałaczkami.