Śledzie marynowane w syropie klonowym

2021-03-29
Śledzie marynowane w syropie klonowym
Autor: thinkstockphotos.com Śledź z syropem klonowym - wypróbuj już w te święta!
łatwy
20 min
4

Śledzie marynowane w syropie klonowym to oryginalny przepis na śledzie, które zaskoczą twoich gości! Oto przepis na śledzia z aromatycznymi przyprawami. Połączenie słonego i słodkiego jest dość oryginalne, ale naprawdę wyśmienite! Warto się odważyć, bo być może śledź w syropie klonowym stanie się prawdziwym hitem!

 

Proponujemy także: Śledzie w olejuŚledzie z mleczem według Magdy GesslerŚledzie w marynacie korzennejŚledzie w śmietanie

Lubisz oryginalnie marynowane śledzie? ZOBACZ WIDEO, a w nim inny oryginalny przepis!

Zobacz także inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

SKŁADNIKI

  • śledzie matiasy (250 g)
  • cebula cukrowa
  • pięć łyżek syropu klonowego
  • dwie łyżeczki sosu sojowego
  • łyżka ostrej musztardy (najlepiej z Dijon)
  • 100 ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy)
  • kilka goździków
  • 2-3 listki laurowe
  • 1-2 gwiazdki anyżu, ewentualnie
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy zmieniając ją.
  • Mieszamy syrop klonowy z sosem sojowym i musztardą.
  • Na suchej patelni prażymy goździki, żeby wydobyć z nich aromat. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka.
  • Ryby przekładamy do szklanego naczynia, posypujemy cebulą i zalewamy sosem. Uzupełniamy olejem.
  • Śledzie powinny przegryzać się minimum dwie doby.