Śledź po francusku. Prosty przepis

2021-03-29
Śledź po francusku. Prosty przepis
Autor: Shutterstock Śledź po francusku skąpany w delikatnym sosie na bazie żółtek to pyszna przekąska.
łatwy
30 min
4

Śledź po francusku to prosty przepis. Do przygotowania dania według tej receptury można wykorzystać gotowe śledzie w oleju. Sam przepis bazuje na sosie ze zmiksowanych gotowanych żółtek, z którym podamy śledzie. Jest bardzo pyszny i łatwy w przygotowaniu. 

 

Proponujemy także przepisy na: śledzie po warszawskuśledzie z gorczycą oraz śledzie w oleju z musztardą

SKŁADNIKI

  • pół kilograma solonych filetów śledziowych
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 łyżka musztardy
  • cebula szalotka
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • cytryna – będzie z niej potrzeba tarta skórka i sok
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe namoczyć w mleku ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba je wyjąć i osuszyć. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj.
  • Następnie filety układamy w słoju i zalewamy olejem, pozostawiając tak na 5 godzin.
  • Ugotowane na twardo jaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy mikserem z musztardą, bardzo drobno posiekaną szalotką, natką, startą skórką cytryny i dodajemy stopniowo pozostały olej. Trzeba ucierać tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję sosu.
  • Teraz wyjmujemy z oleju filety śledziowe, układamy je na półmisku i zalewamy sosem. Na końcu danie posypujemy posiekanymi białkami z jajek. Przykrywamy półmisek folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do lodówki.
  • I to jest śledź po francusku.