Śledź na Boże Narodzenie. Poznaj łatwy przepis na śledzia po japońsku

Śledź na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledź po japońsku to kombinacja ryby, jajek na twardo i zaostrzających smak dodatków, takich jak cebula i ogórki kiszone

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Jak zrobić śledzia po japońsku? Przepis jest równie prosty, co oryginalny i świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Potrzebne będą matjasy, jajko na twardo, ogórek kiszony i cebula. Oto, jak przygotować z nich smaczne śledzie po japońsku. 

Polecamy także przepisy na: śledzie z rodzynkami, śledzie w pieczonej papryceśledzie korzenne z owocami.

Składniki

  • 5 sztuk śledzi matjasów

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 cebule

  • 4 ogórki kiszone

  • słoiczek majonezu

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • natka pietruszki

  • czerwona papryka,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić, dodać olej, ocet oraz cukier. Wymieszać i wyłożyć na półmisek.

  • Ogórki pokroić w drobną kostkę, równo rozłożyć na warstwie cebuli.

  • Matjasy namoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Po wymoczeniu każdy płat przekroić na dwie części i owinąć nimi połówki jajek.

  • Jajko ze śledziem ułożyć na półmisku na warstwie cebuli i ogórków. Udekorować majonezem, natką pietruszki i pokrojoną w paski czerwoną papryką.

Ocena: 1,3