Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem: przepis na zdrową przekąskę

Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem: przepis na zdrową przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada marchewkowa to pyszna przekąską dla każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem to pyszna i zdrowa zakąska. Idealnie pasuje do piwa lub lekkiego wina. Można ją przygotować dzień wcześniej. 

Składniki

  • 600 g marchewki

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki mąki

  • 5 jajek

  • 300 g twarożku kremowego

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać startą marchewkę. Smażyć, aż zacznie pachnieć karmelem i nieco straci na objętości. 

  • Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

  • Żółtka utrzeć z odrobiną soli na jednorodną masę, dodawać po 1 łyżce mąki i mieszać. Dodać paprykę i pieprz.

  • Marchewkę wymieszać z ciastem, dodać pianę z białek, delikatnie wmieszać.

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarować marchewkowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut. Wyjąć, okryć papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

  • Twarożek utrzeć, dodać posiekane zioła i dobrze wymieszać.

  • Blat ciasta marchewkowego posmarować serkiem z ziołami, zwinąć roladę. Zawinąć ciasto w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na 2 godziny. 

  • Przed podaniem pokroić na zgrabne porcje. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5