Matiasy w pomidorach i miodzie

2021-03-29
Matiasy w pomidorach i miodzie
Autor: Shutterstock Śledzie w zalewie pomidorowo-miodowej najlepsze są na drugi dzień
łatwy
20 min
4

Matiasy w pomidorach i miodzie to kolejna z propozycji zakąsek. Tak przygotowane śledzie doskonałe są także na wigilijny stół.

 

SKŁADNIKI

  • 5 matiasów
  • 5 cebul
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3  czubate łyżki świeżych ziół: pietruszki, bazylii, oregano
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone cebule lekko podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i miód, zagotować. Dodać posiekane zioła, wszystko wymieszać i odstawić aż wystygnie.
  • Ostudzoną zalewę pomidorowo-miodową doprawić i zalać nią śledzie ułożone w salaterce lub słoiku.
  • Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.