Marynowane sardynki po mauretańsku: przepis na pyszną zakąskę

Marynowane sardynki po mauretańsku: przepis na pyszną zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealna zakąska z marynowanych sardynek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marynowane sardynki po mauretańsku to przepis na pyszną zakąskę. Kwaśna marynata niweluje smak tłuszczu, w efekcie otrzymujemy obłędną zakąskę na każdą imprezę. 

Składniki

  • 1 kg mrożonych sardynek

  • 8 łyżek oliwy

  • 6 łyżek mąki

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

  • 1 cebula, pokrojona 

  • 1 szczypta szafranu

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 1 szklanka octu winnego

  • 4 listki laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odcinamy głowy i sprawiamy rybki. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Układamy na desce, grzbietami do góry. Dociskamy każdą rybę wzdłuż kręgosłupa, aż się otworzy i usuwamy kręgosłup.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Oprószamy rybki mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Układamy na patelni, skórą do dołu i smażymy 1-2 minuty, następnie odwracamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Na pozostałej oliwie smażymy czosnek i cebulę.

  • W malakserze miksujemy czosnek, przyprawy i ocet oraz 250 ml wody.

  • Rybki układamy w kamionkowym naczyniu, grzbietami do góry. Zalewamy marynatą. Na wierzchu układamy listki laurowe. 

  • Tak przygotowane sardynki pozostawiamy w lodówce na całą noc. Można je przechowywać w lodówce do 7 dni. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0