Doskonałe śledzie w marynacie z czerwonego wina

2021-03-29
Doskonałe śledzie w marynacie z czerwonego wina
Autor: Shutterstock Marynowane w czerwonym winie śledzie to pyszna zakąska
łatwy
30 min
4

Śledzie w marynacie z czerwonego wina to pyszna zakąska nie tylko od święta. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów śledziowych typu matias
  • 1 mały por lub 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek posiekanego świeżego koperku
  • MARYNATA:
  • 150 ml sherry czerwonego wina, półwytrawnego
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokroić na kawałki wielkości kęsa.
  • Pora lub cebulę drobno posiekać. 
  • W słoju układać warstwami śledzia, cebulę i koper, powtarzać do wyczerpania składników, pozostawiając warstwę koperku na górze.
  • W rondelku wymieszać składniki marynaty i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować. Ostudzić. 
  • Wystudzoną marynatę wlać  do słoika i delikatnie wstrząsnąć, aby wymieszać.
  • Przechowywać w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem.